برنامه فتوشاپ محصول شرکت Adobe می باشد . هنگام نصب این نرم افزار بر روی سیستم ، لیست این برنامه ها هم نظیر دیگر برنامه ها در منوی Start می نشیند . جهت ورود به این برنامه مسیر زیر را طی می کنیم :
Start > programs> adobe> photo shop 6
در نظر داشته باشید که فایل اجرایی این برنامه آیکونی شبیه یک چشم دارد . پس از کلیک بر روی فایل اجرایی ، برنامه فتو شاپ باز می شود .
وقتی برای اولین بار ، فتو شاپ را باز می کنید ، جعبه ابزاری را در قسمت سمت چپ صفحه مشاهده میکنید که تمامی ابزارهای مربوط به طراحی در این Box موجود می باشد . در سمت راست نیز چهار پنجره قرار دارد . عنوان منوها در نوار منو قرار گرفته است . زمینه این پنجره میزکار (Desktop) محیط فتوشاپ می باشد .
فتوشاپ بر خلاف سایر برنامه های گرافیکی به صورت خودکار صفحة جدیدی را برایتان باز نمی کند .
برای باز کردن فایل جدید (بوم نقاشی) گزینة New را از منوی File انتخاب می کنیم ، با انتخاب این گزینه کادر New ظاهر می شود .
Name : نام فایل را در این قسمت تایپ می کنیم .
Width : پهنای فایل را در این قسمت وارد می کنیم و در کادر مقابل آن واحد را تعیین می کنیم .
Height : ارتفاع فایل را در این قسمت وارد می کنیم و در کادر مقابل آن واحد را تعیین می کنیم .
Resolution : این قسمت مربوط به تعداد نقاط جوهر بر اینچ است. این پارامتر به علت تعیین کیفیت تصویر از اهمیت زیادی برخوردار است. هرچه تفکیک پذیری بالاتر باشد ، کیفیت تصویر نیز بهتر می باشد . اما حافظة بیشتری را نیز مورد استفاده قرار می دهد . تفکیک پذیری مانیتور 72 نقطه بر اینچ و برای چاپ 300 نقطه بر اینچ (DPI) می باشد .
( به طور کلی کیفیت و وضوح تصویر بستگی به Resulation دارد .)
Mode : در این قسمت مدیا حالت رنگ را مشخص می کنیم . طراحی برای چاپ با مد
CMYK ، برای مانیتور RGB ، و ...
Contents : زمینة بوم نقاشی را مشخص می کند ، که شامل سه حالت :
White : :سفید
Background color : به رنگ B.G
Transparent : بی رنگ ، می باشد .
جعبه ابزار (Tool Box) مانند جعبه رنگ هنرمند نقاش است . یعنی ابزارهای مورد نیاز برای ترسیم ، رنگ آمیزی ، پاک کردن و سایر عملکردهای مربوط به تصویر را در خود جای داده است .
طریقه اعمال رنگها و برخی از ابزار فتوشاپ
طریقة اعمال رنگهای Background , Forground روی بوم نقاشی( به وسیلة صفحه کلید ) :
برای اعمال رنگ Forground، روی بوم نقاشی دو کلید ، (Alt + Backspace) را همزمان با هم فشار می دهیم .
برای اعمال رنگ Background روی بوم نقاشی دو کلید ( Ctrl + Backspace) را همزمان با هم فشار می دهیم .
چنانچه با نشانگر ماوس روی یکی از قسمتهای F.G یا B.G قرار بگیریم و کلیک کنیم ، استخر رنگ ( Color Picker) فعال می شود ، در این کادر می توانیم رنگ مورد نظرمان را انتخاب کنیم .
برای جابجایی رنگ ( F.G) و (B.G) روی فلش بالای این دو رنگ کلیک می کنیم ( فلش دو جهته)
برای اینکه رنگ F.G و B.G به حالت پیش فرض ( سیاه و سفید) برگردد. روی آیکون کوچکی که در زیر این قسمت قرار گرفته کلیک می کنیم .
ابزار محدودة انتخاب Marquee Tool :
ابزار محدودة انتخاب ، اولین ابزار انتخاب می باشد ، همانطور که در شکل فوق مشاهده می کنید ، این ابزار دارای 4 زیر مجموعه است .
-اولین زیر مجموعه این ابزار (محدودة انتخاب چهارگوش )marquee Rectangle:
برای ترسیم محدودة انتخاب چهارگوش از این قسمت استفاده می کنیم . در صورتی که بخواهیم مربع ترسیم کنیم باید هنگام ترسیم کلید shift را فشار دهیم .
-دومین زیر مجموعه این ابزار (محدودة انتخاب بیضی ) [oval Marquee]: است که برای ترسیم محدودة انتخاب دایره یا بیضی از این قسمت استفاده می کنیم . در صورتیکه بخواهیم دایره ترسیم کنیم باید هنگام ترسیم کلید shift را فشار دهیم .
- سومین و چهارمین زیر مجموعه این ابزار:
-ابزارهای انتخاب باریکی می باشند که به شکل افقی و عمودی ارائه شده اند . با استفاده از این قسمت می توانیم یک ردیف از پیکسل ها را (در جهت افقی یا عمودی ) انتخاب کنیم . این ابزارها برای تمیز کردن لبة شکلها مفید واقع می شوند .
نکتة مهمی که باید به خاطر بسپارید ، این است که وقتی با محدوده های انتخاب شده کار می کنید ، فقط می توانید بخش انتخاب شدة داخل آن را ویرایش کنید . برای اینکه این مسئله را بهتر تجسم کنید ،در نظر بگیرید که محدودة انتخاب شده تنها محدودة فعال در بوم نقاشی خواهد بود . قبل از اینکه به سراغ کار دیگری بروید باید آن را از حالت انتخاب شده ،خارج کنید .
برای حذف انتخاب کافیست دو کلید Ctrl+D را همزمان با هم فشار دهید . یا اینکه گزینة Deselect را از منوی select انتخاب کنید .
Option ابزار Marquee :
در فتوشاپ ورژن 6 ، Option ابزارها در نواری در زیر نوار منو قرار گرفته است . (در فتوشاپ ورژن 5/5 با کلیک مضاعف روی هر ابزار پنجرة Option ظاهر میشود .)
در این قسمت ، کارائیهایی که یک ابزار دارا میباشد ، در اختیار ما قرار می دهد .
چنانچه بخواهیم محدودة انتخاب ساده ایی داشته باشیم ( یک ، محدودة انتخاب ) روی دکمه اول کلیک می کنیم .
دکمة دوم : در صورتی که بخواهیم به محدودة انتخاب اضافه کنیم از این قسمت استفاده میکنیم ( اجتماع )
دکمة سوم : در صورتی که بخواهیم از محدودة انتخاب کم کنیم از این قسمت استفاده می کنیم ( تفاضل )
دکمة چهارم : در صورتیکه بخواهیم اشتراک چند محدودة انتخاب را داشته باشیم از این قسمت استفاده می کنیم (اشتراک )
در صورتیکه گزینة Feather مقدار نداشته باشد محدودة انتخاب را با لبه های صاف داریم و در حالیکه Feather مقدار داشته باشد ، محدودة انتخاب با لبه های نامشخص داریم . ( Feather به معنای پرمانند و هاله ای میباشد . )
گزینة Style دارای سه گزینه میباشد .
در این حالت به هر طریقی که بخواهیم می توانیم محدودة انتخاب را ترسیم کرده و به آن سایز بدهیم.
Constrained Aspect :
در این حالت می توانیم محدودة انتخاب را به نسبت عددی که برای عرض و ارتفاع می دهیم ترسیم کنیم . ( مثلاً مستطیلی رسم کنیم که نسبت طول به عرض آن 2 به 1 باشد . )
Fixed Size :
در صورتی که بخواهیم با یکبار کلیک روی فایل محدودة انتخابی با سایز مشخصی ترسیم کنیم از این قسمت استفاده میکنیم .
ابزار Cropping :
از این ابزار جهت برش دادن قسمتی از تصویر استفاده می شود ، روش کار به شرح زیر است:
1-ابزار Crop را از جعبه ابزار انتخاب کنید .
2-برای مشخص کردن ناحیه ایی که می خواهید آن را محفوظ دارید ، روی آن قسمت کلیک کرده و بوسیله ماوس در دور تا دور آن ناحیه محدوده ایی ترسیم کنید .
3-برای تنظیم محدوده ترسیم شده ( شکل و اندازه مستطیل برش ) ، روی نقاط مربوطه کلیک کرده ، ماوس را بکشید .
4-برای برش دادن تصویر ، دکمه Enter را فشار می دهیم و برای لغو عمل برش ،کلید ESC را فشار می دهیم .
باز کردن فایل در فتو شاپ مانند باز کردن فایل در سایر برنامه ها آسان است . در اینجا نیز می توانید هر تعداد تصویر که مورد نیازتان باشد و یا هر تعداد تصویر که RAM بتواند بپذیرد را بارگذاری کنید . اگر فایل از نوع مناسبی باشد ( یعنی از نوعی که فتوشاپ بتواند آن را شناسایی کند ) تنها کاری که باید انجام دهید این است که گزینة Open از منوی File را انتخاب کنید و یا اینکه دو کلید ( Ctrl + O) را همزمان با هم فشار داده تا کادر Open باز شود . در این کادر می توانیم فایل مورد نظر را انتخاب کرده و روی دکمه Open کلیک کنیم .
منبع :سایت شهید آوینی
گرافیک، آموزش فتوشاپ